Autor Wątek: Trudne Sprawy Center  (Przeczytany 148220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sentenza

• Administracja
  • demigod
Odp: Trudne Sprawy Center
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 28, 2014, 23:36:08 pm »
Klimek Ci wyjaśnił - to po prostu zniesmaczenie i brak zrozumienia dotyczące tego typu zachowań. Jedyne, co można w takiej sytuacji zrobić to ponarzekać.
ale co z tego, może dla widoku za ooknem, może bboją się jakiegoś wała w stylu zajęcia przez zasiedzenie, może zarabiają dość na dopłatach za to że nic nie sieją i nie potrzebują dzierżawcy. Własność prywatna z dziada pradziada nikomu nic do tego jak chce kolektywnego rolnictwa dorabiając na cudzym to może wyjechać do korei północnej.
..przynajmniej jeśli się trzymać prawej retoryki.

A co ma z tym wspólnego kwestia własności prywatnej?! Cenowa patologia tkwi w głowach, a nie w prawie.
no o tym mówię, że w głowie, ale właśnie dlatego nic się nie  zmieni jeśli ktoś tego nie chwyci za jaja, bo niewidzialnaa ręka rynku to ci najwyżej zrobi fisting.

Co masz na myśli?
no zakładając że masz mieszkanie, czemu miałbyś je sprzedawać? To raczej towar któregoo jest za mało a nie za dużo, bo nikt nie chce mieszkać z rodzicami a dzieci zazwyczaj ma się więcej niż jedno, więc każde dodatkowe mieszkanie jest w cenie.

Wielki Czarny Mistrz Podziemia
Znawca Podziemi * Strateg Podziemia * Generał Podziemia * usw.
Nowy, lepszy MoG ver. 2.01b

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam!

Klimek

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 29, 2014, 01:13:57 am »
może bboją się jakiegoś wała w stylu zajęcia przez zasiedzenie
bullshit, gdybym miał składać wniosek o zasiedzenie to musiałbym przez 30 lat uprawiać ten grunt, a właściciel musiałby się totalnie nie interesować tą nieruchomością lub właściciel powinien być nieznany lub niemożliwy do wykrycia.
może zarabiają dość na dopłatach za to że nic nie sieją i nie potrzebują dzierżawcy.
Żeby dostawać dopłaty "eko" za to, że nic nie siejesz, to trzeba spełniać określone warunki a nie po prostu odłogować ziemię. Gdyby tak było, to pewnie 95% rolników przestałaby uprawiać swoje rzemiosło.
Własność prywatna z dziada pradziada nikomu nic do tego jak chce kolektywnego rolnictwa dorabiając na cudzym to może wyjechać do korei północnej.
Oj Sent, zakładam, że jesteś jednym z tych, którzy nie lubią rolników, zwłaszcza tych bogatszych :D
Czy nie odczuwasz pragnienia wolności każdego dnia? Nie czujesz, jak z każdą godziną pragnienie to staje się silniejsze? Pozwól mu pokierować twoim duchem! Czy wiesz, co robisz, próbując zagłuszyć w sobie ten głos? Wyrzekasz się swojej duszy, wyrzekasz się samego siebie! Nie pozwól, by strach tobą kierował. Uwolnij się! Przejrzyj na oczy! Śniący zbudzi się pewnego dnia, wyzwoli swoich poddanych i strąci niewiernych w najczarniejsze czeluści piekieł! Znikną z tego świata jak nieczystości spłukane przez deszcz. Będą błagać o litość, ale wtedy będzie już dla nich za późno. Wtedy zapłacą cenę. Zapłacą ją własną krwią... i własnym życiem!

Arim

• Mortal Wombat
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 29, 2014, 08:44:25 am »
Klimku pierwsze pytanie, czy zamierzasz łączyć rolnictwo z normalna pracą, czy to ma być twoje jedyne źródło utrzymania? Kolejna sprawa, co zamierzasz tam uprawiać?

Sprawa wygląda tak, aby przy standardowych uprawach typu pszenica wyjść na swoje to trzeba posiadać areał przynajmniej 20ha, oczywiście z uwzględnieniem dopłat z tego płynących. Żeby towar zbyć warto podpisać kontrakt, ale wiąże się to z zakupem specjalnych, droższych nasion, określonych oprysków itd. a to sporo kosztuje. Nie ma co się łudzić, ciupanie 2-3ha w stylu dziadkowym nie ma szans na powodzenie.

A tu taka stronka, może ci się przyda. http://www.mlodyrolnik.pl/

"Ta część lenna, utrzymuje się z garbarstwa. Jest to po prostu centrum całego garbarstwa, na którym można dość sporo zarobić. Co prawda, ludzie w prowincji utrzymują się jeszcze z innych wyrobów, ale garbarstwo jest najbardziej rozpowszechnione."

Podziemie

Sentenza

• Administracja
  • demigod
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 29, 2014, 09:41:21 am »
Oj Sent, zakładam, że jesteś jednym z tych, którzy nie lubią rolników, zwłaszcza tych bogatszych :D
nah, raczej sarkazm -do bogatych rolników nic nie mam póki to rolnicy, a nie przedsiębiorcy uciekający do KRUS by nie płacić podatków. B'sides pointa nie była taka, że faktycznie może ich spotkać 'zajęcie przez zasiedzenie', ale że może mają swoje powody (mniej lub bardziej bzdurne) by obcych na miedzę nie wpuszczać.

Klimek

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 29, 2014, 14:13:08 pm »
Cytat: Arim
Klimku pierwsze pytanie, czy zamierzasz łączyć rolnictwo z normalna pracą, czy to ma być twoje jedyne źródło utrzymania?
Łączyć z normalną pracą, gdybym już teraz miał rzucić pracę i zająć się tylko tym to bym umarł z głodu. Mimo wszystko chciałbym dążyć do tego, aby się kiedyś usamodzielnić i skupić tylko na tej branży. Chociaż wiem, że do tego jeszcze długa droga, więc będę musiał się jeszcze kisić na etacie.

Kolejna sprawa, co zamierzasz tam uprawiać?
Zboża, okopowe, strączkowe. :D

A młody rolnik w tej chwili odpada, bo trza być w pełnym zakresie ubezpieczonym w KRUS, czyli nie będę mógł pracować. ;/

Czy nie odczuwasz pragnienia wolności każdego dnia? Nie czujesz, jak z każdą godziną pragnienie to staje się silniejsze? Pozwól mu pokierować twoim duchem! Czy wiesz, co robisz, próbując zagłuszyć w sobie ten głos? Wyrzekasz się swojej duszy, wyrzekasz się samego siebie! Nie pozwól, by strach tobą kierował. Uwolnij się! Przejrzyj na oczy! Śniący zbudzi się pewnego dnia, wyzwoli swoich poddanych i strąci niewiernych w najczarniejsze czeluści piekieł! Znikną z tego świata jak nieczystości spłukane przez deszcz. Będą błagać o litość, ale wtedy będzie już dla nich za późno. Wtedy zapłacą cenę. Zapłacą ją własną krwią... i własnym życiem!

Arim

• Mortal Wombat
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 29, 2014, 14:45:53 pm »
Łączyć z normalną pracą, gdybym już teraz miał rzucić pracę i zająć się tylko tym to bym umarł z głodu.

To logiczne skoro nie masz ziemi. Jak ci pisałem zajmowanie się samym rolnictwem wymaga sporej ilości ha. Niestety czasy komuny gdy rolnik mógł wyżyć z 2-3ha, kilku kur i świnek już dawno minęły. Jest też opcja dużej specjalizacji i postawienia na uprawy ekologiczne, wyrób serów lub agroturystykę itd, ale to inna para kaloszy.

Zboża, okopowe, strączkowe.

Lepiej postawić na jedno, specjalizacja pozwoli na ograniczenie ilości maszyn potrzebnych, lepsze planowanie terminów nawożenia, pryskania, siania i zbieranie itd.

Mój "wiejski" sąsiad jest takim rolnikiem wielohektarowym i przy odpowiedniej wielkości gospodarstwa kasę ciągnie całkiem sporą.

"Ta część lenna, utrzymuje się z garbarstwa. Jest to po prostu centrum całego garbarstwa, na którym można dość sporo zarobić. Co prawda, ludzie w prowincji utrzymują się jeszcze z innych wyrobów, ale garbarstwo jest najbardziej rozpowszechnione."

Podziemie

Klimek

« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 02, 2014, 21:46:40 pm »
Cytat: Damiano
Uuu, to właściciele tych nieużytków pewnie czekają na inwestorów, żeby sprzedać za naprawdę grube pieniądze.
A zapomniałem spytać. Po czym wnosisz?

Arim, kiedyś rolnictwo zupełnie inaczej wyglądało, za komuny w sklepach nie było żarcia toteż zwykły rolnik bez problemu zbywał swoje wyroby (jajka, mięso, mleko, zboża, śrutę itp) a dzisiaj jest wielka konkurencja i trudniej jest sprzedać to co się wyprodukuje na gospodarstwie.
Ciężko dziś żyć na przykład z dwóch czy trzech krów, bo ludzie nie kupują mleka na rynku prosto od hodowcy, tylko wolą mleko z kartonu ze sklepu. Można co prawda sprzedawać do skupu mleka, ale wtedy cena za litr jest śmiesznie mała i trzeba posiadać duże stado, aby odczuć jakieś poczciwe dochody.
Dlatego chciałem łączyć pracę zawodową z prowadzeniem gospodarstwa nastawionego na produkcję roślinną, czyli jak już wymieniłem - zboża, ziemniaki i temu podobne.
No i głównym problemem jest, jak dogodzić ludziom, aby zgodzili się wydzierżawić te ogromne połacie nieużytków ;/ Przecież ja nikomu nie chcę odebrać ziemi, którą ktoś już uprawia, mi chodzi, jak przekonać ludzi do wydzierżawienia odłogów. Jakby mi się udało zająć wszystkie, to pewnie miałbym około 30-40 hektarów. A to już coś. Oczywiście nie za jednym zamachem, bo nie mam odłożonego takiego kapitału na uprawienie tylu hektarów, ale na początek 8-10 byłoby super.

Lepiej postawić na jedno, specjalizacja pozwoli na ograniczenie ilości maszyn potrzebnych, lepsze planowanie terminów nawożenia, pryskania, siania i zbieranie itd.
Specjalizacja to jest właśnie produkcja roślinna, a różne rodzaje roślin są wymagane w prawidłowej sztuce rolniczej, gdyż monokultura roślinna prowadzi do degradacji gleby i dużo większej podatności roślin na choroby. :)
Mój "wiejski" sąsiad jest takim rolnikiem wielohektarowym i przy odpowiedniej wielkości gospodarstwa kasę ciągnie całkiem sporą.
Niestety, nie mam ojca rolnika, po którym mogę kiedyś przejąć wielkie gospodarstwo, ale jakieś tam zaplecze mam. Stare budynki i maszyny, kawałeczek ziemi na start dzięki uprzejmości wujka. Nie można powiedzieć, że zaczynam z niczym, bo już coś na start mam. Tylko ziemi brak.

Pola

• Dr Ro
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 02, 2014, 23:43:54 pm »
Na domiar złego mój ojciec posiada kawałek ziemi, ale... puścił go w dzierżawę komuś innemu i nie ma opcji rozwiązać umowy. D:

Klimek tu masz jedną z odpowiedzi dlaczego ludzie nie chcą dzierżawić ;] szukać daleko nie trzeba.

I moim zdaniem to wcale nie polaczkowość tylko PRL zrobił z ludzi zawistnych bliźniemu, bo wszak ma być po równo i basta.

Wracając jednak do sprawy... może spróbuj osobnikom z okolicy zaproponować umowę, porozmawiać o dzierżawie na próbę ( np. rok), zapytać o warunki na jakich by to widzieli itd. Zakładam, że mimo wszystko mieszka tam więcej niż 3 osób i któraś w końcu wymięknie ( bo przecież nikt nie powiedział, że uda się za pierwszym razem).

Jego bym sobie odpuścił.
Po takim tekście uprzejmie bym podziękował, odwrócił się i poszedł.
I to jest właśnie powód dlaczego jedni mają, a inni nie. Odpuszczenie to najłatwiejsza droga.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2014, 23:45:32 pm wysłana przez Pola »

P. A. 73%

☆☆☆|| Wtajemniczona||☆☆☆

Master of Gorzała

• Lewacki głos na Twoim forum
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 02, 2014, 23:58:25 pm »
I moim zdaniem to wcale nie polaczkowość tylko PRL zrobił z ludzi zawistnych bliźniemu, bo wszak ma być po równo i basta.
Ten tekst jest jednocześnie komunistyczny i antysocjalistyczny.
Front Zniewolenia Elfiego Ścierwa
Podziemie - Demo Paladyn
Sent ver 0.73 official beta

Damiano_gt

• Xqwzts
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 03, 2014, 11:40:43 am »
A zapomniałem spytać. Po czym wnosisz?
Po bliskości stolicy.

I to jest właśnie powód dlaczego jedni mają, a inni nie. Odpuszczenie to najłatwiejsza droga.
To ile to lat mieszkałaś na wsi? Bo obstawiam, że w ogóle, gdy widzę takie tekściki.

Czas, który Klimek poświęciłby na bezowocne namawianie, mógłby spożytkować na szukaniu innych ludzi, którzy będą bardziej skłonni zrobić z nim interes.
Klasztor - Fechtmistrz

Sentenza

• Administracja
  • demigod
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 03, 2014, 16:32:51 pm »
co ma równość do marudzenia że ktoś hurr hurr zabierze wlasnośc durr durr?

xeroloth

• Mistrz
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 03, 2014, 20:16:00 pm »
Jestem noobem i mam wielki problem :(

Wyjdę na niedoinformowanego zacofanego w internetach botka, ale wyjaśnijcie mi, co to znaczy:
Bo Sent w sumie używa tego w każdym swoim poście, a ja nie widzę co w tym jest fajnego/znaczącego/wartego odnotowania, czy podkreślenia

To coś, jak angielskie dopowiastki MoGa w co drugim poście.

Tak, mam dziś zły humor i jestem wkurwiony nawet na to, że dzisiaj wstałem z łóżka, powinni mi dziś komputer wyrzucić przez okno, żebym głupot nie wypisywał

Najlepszy Gladiator ŚP * Mistrz Gladiatorów ŚP
Kronikarz Podziemia * Kowal Podziemia

Sentenza

• Administracja
  • demigod
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 03, 2014, 20:28:25 pm »
http://knowyourmeme.com/memes/hurr-durr

albo w skrócie służy do podkreślania że ten, co głosi treść znajdującą się między "hurr" a "durr" to idiota.

Pola

• Dr Ro
« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 04, 2014, 10:17:54 am »
Akurat mój txt czepiał się znienawidzonego przeze mnie słowa "polaczkowość". Tak, Polacy mają wiele cech niekorzystnych, ale wiele z nich zostało po byłym systemie. Jak nieufność czy wszem obecna teraz zawiść.

I nie dziwie się, że ludzie podchodzą niezbyt ochoczo do dzierżawy -> tak jak np. nie umieją zrozumieć systemu dopłat Unii. A z drugiej strony są na tyle zawistni, że skoro ja się boję to czemu drugi (choć chciałby zaryzykować) miałby na tym zarobić skoro ja nie umiem ;]

I byłabym daleka od krytykowania nieufności bo to ona często chroni człowieka. Wyjściem jest TŁUMACZENIE, a nie narzekanie na to kto jaki jest.
<oczywiście bywają przypadki beznadziejne ;P>

I nawet nie chce się mieszać w wasze przepychanki bo raz że one nic nie zmieniają, dwa KAŻDY system ma wady i zalety. (A zamiast politykowania i wywieszania flagi wolę być ekonomicznym patriotą i kupować lokalne POLSKIE produkty choć kosztują 20 gr drożej i tyle ode mnie w tej kwestii). Jak któryś zostanie premierem/królem/doradcą to może dysputy będą bardziej uzasadnione.

To ile to lat mieszkałaś na wsi? Bo obstawiam, że w ogóle, gdy widzę takie tekściki.

Czas, który Klimek poświęciłby na bezowocne namawianie, mógłby spożytkować na szukaniu innych ludzi, którzy będą bardziej skłonni zrobić z nim interes.

Problem z dokładnym czytaniem? ;]
Ma wyjść kilka.
Poddać się od razu i szukać daleko co moim zdaniem jest mniej wygodne.
Spróbować wybadać problem i jakoś namówić sąsiadów na współpracę.

A jakby miał postępować zgodnie z twoimi radami to niedługo mógłby szukać już w Czechach :D

(click to show/hide)

P. A. 73%

☆☆☆|| Wtajemniczona||☆☆☆

Damiano_gt

• Xqwzts
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 04, 2014, 10:31:39 am »
Oho, Pani wszechwiedząca znów zaczęła starą śpiewkę. Znów wyjdzie na to, że niczego nie wiem, bo ktoś inny tak twierdzi. Znów się zacznie mądrowanie, a w ostateczności zwalenie winy na mnie.
Klasztor - Fechtmistrz