Nadeszła długo oczekiwana chwila ogłoszenia wyników Konkursu na Opis Inkantacji. Co ciekawe, spośród sześciu przesłanych prac, aż... PIĘĆ zajęło miejsce na podium! Nie przedłużając, oto rezultaty:
I miejsce
Pierwszą pozycję zajął opis samobójczej inkantacji, przeprowadzonej przez klasztornego oficera na polu z wolna przegrywanej bitwy. Do zwycięzcy trafia oczywiście Rubin Przywoływacza - magiczny kamień szlachetny, wzmacniający ogólny potencjał czarodziejski posiadacza. Na stopniu stanął:
II miejsce
Drugi poziom pudła stał się właściwie esencją Świętego Przymierza. Ściskają się tutaj przedstawiciele trzech zakonów, będący autorami zupełnie odmiennych pomysłów na pracę konkursową. Są nimi:
III miejsce
Trzecie miejsce przypadło komuś, kto podjął trud sparafrazowania... starotestamentalnej Księgi Wyjścia! Jest nim reprezentant Królestwa:
Za wysłanie czegokolwiek dziękujemy tymczasem Legionowi
Prawdopodobnie bez jego głosu, konkurs w ogóle nie doszedłby do skutku.
OCENY SĘDZIÓWDollan
Webster: Komentarz: Bogu dzięki, że główny bohater na końcu umiera, bo w tenże czas ocena byłaby zdecydowanie niższa. Tekst czytało mi się bardzo przyjemnie. Opis zaklęcia jest genialny, oczami wyobraźni widziałem cały przebieg zdarzenia. Świetna praca. 8/10
Kassler: Wysoki kunszt pisarski, praca dopracowana właściwie w każdym calu. Opis inkantacji bardzo klimatyczny, aczkolwiek w moim odczuciu efektów specjalnych pojawiło się nieco za wiele. 9/10
Dassanar
Webster: Gdybym oceniał całokształt to ocena byłaby zdecydowanie wyższa, ale niestety zmuszony byłem do ograniczenia się do samego czaru, a ten... cóż, kolokwialnie mówiąc dupy nie urywał. Całość bardzo przyjemnie się jednakże czyta. 6/10
Kassler: Rozbudowane i barwne opisy, odwołanie do wszystkich zmysłów, ciekawa koncepcja zaklęcia. 9/10
wardasz
Webster: Komentarz: Podoba mi się styl w jakim została napisana ta praca. Forma była dowolna, ale osobiście tak właśnie wyobrażałem sobie większość prac konkursowych. Jedna z lepszych prac. 7/10
Kassler: Przedstawienie opisu inkantacji jako stronicy księgi jest naprawdę intratnym pomysłem. Praca bardzo dobra. 8/10
C
Webster: Do czasu ataku czytało mi się te opowiadanie bardzo przyjemnie, później trochę się pogubiłem. Może to kwestia zmęczenia, ale trochu chaosu wkradło się w Twoje dzieło. 7/10
Kassler: Coś niekonwencjonalnego, również ze względu na uniwersum. Styl pracy przypadł mi do gustu, sama inkantacja przedstawiona oryginalnie. 8/10
mnikjom
Webster: Emmm... jak tu się do tego odnieść. Serio? W sumie nawet nie wiem jak to ocenić. 4/10
Kassler: Rekonstrukcja opisu biblijnego - niestety do kunsztu autora natchnionego sporo brakuje. Opowiadanie naprawdę trudno ocenić. 3/10
Legion
Webster: No cóż, lepszy rydz niż nic. 2/10
Kassler: 1/10
Gratulacje dla uczestników, podziękowania dla Webstera za sprawny sędziunek. Zapraszam do udziału w kolejnych konkursach.