WYNIKI
Najprzedniejsi degustatorzy Świętego Przymierza, po serii eksperymentowania z dostarczonymi przepisami, krótkiej hospitalizacji oraz czterech uciążliwych wizytach w siedzibie Klasztornej Inkwizycji w celu złożenia wyjaśnień dotyczących oskarżenia o propagowanie kanibalizmu, niniejszym ogłaszają, co następuje:
I miejsce
25,5 punkta, duży plus do awansu oraz Złotą Patelnię z podwójną magiczną powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw otrzymują ex aequo (niestety, patelni będziecie musieli używać na zmianę):
II miejsce
25 punktów, średni plus do awansu i Srebrna Patelnia, która sama podrzuca naleśniki*, wędrują do:
*choć czasem trudno ją skłonić, by ich od razu nie zjadała.
III miejsce
Zaś 22,5 punkta, mały plus do awansu oraz niezbędną każdemu szefowi kuchni Brązową Patelnię, niezwykle poręczną do tłuczenia po głowach leniwych kuchcików, zdobył:
Przerażający Królewski Zając!
Kolejna punktacja:
Actman 22 pkt
Ertix 20,5 pkt
Antybristler i Xsant 19 pkt
Wardasz 18 pkt
Lowcap 15 pkt
Oceny sędziów:
Skellen:
Actman
Duża praca z dobrym pomysłem – przepis i coś jeszcze. Pomysł genezy powstania receptury dobry, gorzej z wykonaniem. Historia w sumie niezła, ale napisana w mało wciągającym stylu. Ilość nie zawsze znaczy jakość. Wysoki współczynnik osadzenia w Gothicu.
Pracę oceniam na 6 pkt
Antybristler
Wizualnie najprzyjemniejsza praca. Reszta też nie pozostawia wiele do życzenia. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenia. Wysoki współczynnik Gothica.
Pracę oceniam na 7,5 pkt.
Ertix
Praca poprawna. Jest przepis, jest w miarę interesująco przedstawiony sposób przygotowania, i wreszcie mamy genezę powstania- niezłą historyjkę o dwóch myśliwych. Jest ok… ale nie porywa. Średni współczynnik realiów Gothica.
Pracę oceniam na 5,5 pkt.
Kassler
Zdecydowanie najdłuższa praca, ale czy najlepsza. Nie, ale i nie najgorsza. Dobry pomysł na uzasadnienie zaistnienia przepisu, sam przepis także nieźle przedstawiony. W sumie sam wygląd pracy mało czytelny na pierwszy rzut oka, ale ogólnie można przeżyć. Wysoki współczynnik Gothica.
Pracę oceniam na 6,5 pkt.
Lowcap
Praca krótka, zwarta i konkretna. Za to plus. Z drugiej strony mało w tym polotu, zaangażowania, pomysłowości. Odnosi się wrażenie, że autor mógł lepiej, ale zrobił pracę szybko na kolanie, ponieważ zobowiązał się ale za bardzo mu się nie chciało. Niski współczynnik realiów świata Gothica.
Praca po prostu poprawna – 6 pkt.
Waiktor
Praca niemal wzorowa. Ma wszystko co trzeba: wstęp, przepis, genezę, a wszystko podane w interesujący sposób. Czyta się to szybko, łatwo i przyjemnie. I o to właśnie chodzi. Świetna robota. Współczynnik realiów Gothica wysoki.
Pracę oceniam na 9 pkt.
Wardasz
Praca krótka i dość poprawna. Fajerwerków nie stwierdzono, ale plus za sam przepis- oryginalny.
W sumie mam mieszane uczucia. Gdyby dodać tu szczyptę fantazji, byłoby dużo lepiej. Niski współczynnik Gothica.
Pracę oceniam na 6 pkt.
xilk
Ciekawa praca z fajnym pomysłem. Dobrze zaplanowana i wykonana. Oryginalny wstęp jest interesującym wprowadzeniem we właściwy przepis, powodując zainteresowanie czytającego resztą pracy. Wysoki współczynnik oddania realiów Gothica.
Pracę oceniam na 8 pkt.
Xsant
Druga odjechana praca. W sumie szalony jest sam pomysł na przepis, bo reszta to klimatyczne opowiadanko w knajpianej konwencji, estetycznie podane. Nice. Wysoki współczynnik Gothica.
Pracę oceniam na 8 pkt.
Zając
Zabawna praca z totalnie odjechanym pomysłem. Bardzo mocno (wręcz dosadnie) osadzona w realiach gothicowego universum. Ekstremalny przepis, podany z (choć określenie nie pasuje do realiów ) ułańską fantazją.
Pracę oceniam na 8 pkt.
Tidas:
Actman
Bardzo spodobał mi się ten przepis. Jego największą zaletą jest prostota, co wynika z samego opowiadania. naprawdę fajnie opisałeś przygotowanie tego dania, oraz podzieliłeś je na dwie części. I jeszcze historia powstania dania, która bardzo mi się spodobała. 8/10
Antybristler
Jak przeczytałęm pierwszy punkt tego przepisu, to musiałem go przeczytać jeszcze raz. Zdawało mi się że źle przeczytałem, ale jednak dobrze przeczytałem. Nie ma to jak mięso prosto z fireballa . Bardzo ciekawy przepis, ale według mnie tylko 3 punkty to za mało. 5/10
Ertix
Ciekawa potrawa, chyba sam taką przygotuję Spodobało mi się dodanie negatywnych efektów do potrawki, a gotowanie w winie też było ciekawym pomysłem. No i zniwelowanie zapaszku słonecznym aloesem, sam bym na to nie wpadł. Historyjka też ciekawa, widać że się postarałeś. 8/10
Kassler
Na tą pracę nie można inaczej powiedzieć niż DOSKONAŁA. Prawdziwy przepis, który mógłby pochodzić z profesjonalnej książki kucharskiej. Nie tylko opisałeś sposób przygotowania potrawy, ale opisałeś każdy składnik z osobna oraz dodałeś do tego swojską historię. 10/10
Lowcap
Trochę mało, mogłeś to trochę lepiej opisać. Wykonanie nie najlepsze, ale sam pomysł ujdzie 4/10
Waiktor
Solidnie napisana praca, dokładny opis przygotowania oraz krótka hipoteza na temat powstania dania. 7/10
Wardasz
Krótka oraz prosta praca. Składniki są, opis jest, ciekawostka jest, ale jednak czegoś mi brakuje w tym przepisie. Mogłeś trochę bardziej opisać proces tworzenia, ale spodobało mi się że dodałeś przy każdym składniku dokładną porcję. 6/10
Xilk
Praca mi się spodobała. Odzieliłeś sposoby przygotowania przerwą dzięki której wygodniej się czyta. Poza tym przepis narobił mi smaka na rarytasa 8/10
Xsant
O Innosie, Beliarze i Adanosie. Nie wiem skąd wziąłeś pomysł na przepis, ale chyba zacznę cię unikać. Mimo to pomysł jest ciekawy. Niestety nie postarałeś się przy przygotowaniu 4/10
Zając
Myślałem że tylko Xsant wpadł na pomysł żeby w swoim przepisie umieścić człowieka. No cóż chyba razem coś braliście. Ciekawy pomysł, opis w sumie też. Nazwa też niczego sobie, godna geniuszu prawdziwego orka 6/10
Zręczny (poza klasyfikacją)
Nie wiem kto miałby to jeść, ale na pewno nie ja. Zupka z krwiopijcy do mnie nie przemawia, ale przynajmniej oryginalne (chociaż mniej od dania z człowieka). 3/10
Barneyek:
Actman
Przepis zachęcający, przejrzysty i szczegółowy, opatrzony sympatyczną historią, choć nie pozbawioną pewnych potknięć stylistycznych. Ogólnie jednak na plus. Składniki mocno osadzone w lore. 8/10
Antybristler
Receptura dowcipna, dobrze osadzona w realiach, ciekawe wykorzystanie magii kulinarnej :D Całość trochę zbyt skrótowo potraktowana, można było troszkę jeszcze pokombinować z magią, jeśli zdecydowałeś się na takie rozwiązanie. Podoba mi się tytuł :) 6,5/10
Ertix
Potrawa prosta, ale całkiem apetyczna i nieźle osadzona w lore, może z wyjątkiem wzmianki o makaronie. Dość nieskomplikowana, ale sympatyczna historyjka z ciekawym zastosowaniem słonecznego aloesu i wzmianką o jego halucynogennym działaniu. Lekkie potknięcia językowe i interpunkcyjne. 7/10
Kassler
Przepis z ciekawą, rozbudowaną, nieźle napisaną historyjką, oryginalne przypisy do składników, choć niektóre elementy może odrobinę zbyt wydumane i czytelność receptury nieco gubi się w kwiecistych opisach. Oryginalne, ale dość luźne podejście do samych składników, będących bardziej wariacją na temat tych gothicowych. Ogólnie praca przemyślana i widać, że dopracowana. 9/10
Lowcap
Króciutki, poprawny przepis, nie wyróżniający się niczym szczególnym. 5/10
Waiktor
Bardzo ładna praca, przepis dobrze rozplanowany i szczegółowy, gothikowość duża :D Historia oryginalna i napisana ładnym językiem, jedno zasadnicze potknięcie, a właściwie przejęzyczenie, z zakwalifikowaniem cieniostwora do flory zamiast do fauny :D 9,5/10
Wardasz
Przepis poprawny, przejrzysty, apetyczny i w miarę dobrze osadzony w realiach, choć nie jest szczególnie oryginalny. Aż prosi się o jakąś łowiecką historyjkę z nim związaną i na pewno ubarwiłoby to pracę. 6/10
Xilk
Bardzo apetyczny, przejrzyście przedstawiony i szczegółowy przepis, mocno osadzony w lore Gothica dzięki składnikom i ciekawemu wstępowi. Od strony technicznej jedynie drobne błędy interpunkcyjne i jakaś samotna literówka. 9/10
Xsant
Pomysł jajcarski, za co plus. Dobrze osadzony w lore Gothica i ŚP. Przepis przejrzyście skonstruowany, jednak opisy przygotowania zbyt lapidarne, można było je nieco rozbudować – choć może z drugiej strony ta lapidarność i pewien prymitywizm przepisu dobrze oddaje orkowy styl ;) Stylistycznie trochę gorzej, trafiło się kilka niezręczności. 7/10
Zając
Kolejny jajcarsko potraktowany orkowy przepis, przy czym treść potraktowana dowcipniej niż u Xsanta, z większym naciskiem na specyfikę orkowego stylu bycia, receptura przejrzysta, opis przygotowania nieco bardziej rozbudowany. Naprawdę niezły :D 8,5/10
Zręczny (poza klasyfikacją):
Praca co prawda poza klasyfikacją, skoro jednak jest, to ocenię: przepis krótki, ale całkiem oryginalny pomysł, poprawnie napisany. 5/10
Konsekwencji wobec osób, które nie przysłały pracy, ze względu na wiadome okoliczności, wyciągać nie będę :)
Hasło do skrzynki: KonkursKucharski1